1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Arbeidsongeschiktheid

Expertise Arbeidsongeschiktheid

Als je werkt met personeel, ontkom je er niet aan: ziekmeldingen. Die leiden in de praktijk tot vragen als: Wat wordt er van mij als werkgever verwacht? Welke stappen moet ik zetten? Wat zijn passende acties als ik een ziekmelding niet vertrouw? Wanneer moet ik de bedrijfsarts inschakelen? Moet ik het UWV hierin betrekken? Een advocaat arbeidsongeschiktheid kan u uitkomst bieden.

Vragen voor u als werkgever

Alsof dat nog niet complex genoeg is, zijn er ook nog tal van vragen op het terrein van verzuimbeleid, re-integratie en ontslag:

  • Voldoet mijn verzuimprotocol?
  • Ik wil reorganiseren. Leveren zieke werknemers complicaties op?
  • Hoe voorkom ik dat het UWV een loonsanctie oplegt?
  • In welke gevallen kan ik een zieke werknemer ontslaan?
  • Moet ik bij ontslag van een zieke werknemer altijd een transitievergoeding betalen?
  • Ik ben eigenrisicodrager voor de WGA/ZW. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Op zoek naar een advocaat arbeidsongeschiktheid?

Ons Team Arbeidsongeschiktheid legt zich toe op dit soort vragen over ziekte en re-integratie. Onze advocaten arbeidsongeschiktheid zijn ondernemers graag van dienst als ze behoefte hebben aan ondersteuning of op zoek zijn naar de juiste strategie om invulling te geven aan alle verplichtingen die bij arbeidsongeschiktheid horen.

Door onze jarenlange ervaring zijn wij uitstekend in staat mee te denken en samen te komen tot een passende aanpak. Neemt u gerust contact op met één van de specialisten van Dirkzwager advocaten.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 209

Jurisprudentieoverzicht Integriteit - september 2023

De vakgroep Integriteit plaatst elke maand een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van integriteit op de werkvloer, in de breedste zin van het woord. Deze bijdrage bevat de jurisprudentie die in de maand september 2023 op www.rechtspraak.nl is gepubliceerd in het rechtsgebied ‘Arbeidsrecht’.

Jurisprudentieoverzicht Integriteit - augustus 2023

De vakgroep Integriteit plaatst elke maand een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van integriteit op de werkvloer, in de breedste zin van het woord. Deze bijdrage bevat de jurisprudentie die in de maand augustus 2023 op www.rechtspraak.nl is gepubliceerd in het rechtsgebied ‘Arbeidsrecht’.

De verhouding tussen de Participatiewet en de stelselwetten (deel 2): Wet langdurige zorg

Per 1 januari 2015 is de Participatiewet (‘PW’) in werking getreden. In een blogreeks van drie blogs gaan wij in op de vraag hoe deze wet zich verhoudt tot de drie stelselwetten: de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (‘Wmo’), de Wet langdurige zorg (‘Wlz’) en de Zorgverzekeringswet (‘Zvw’). Aan de hand van een aantal uitspraken van het afgelopen jaar lichten wij de verhouding tussen de PW en de stelselwetten toe en staan wij stil bij de vraag wanneer een van deze stelselwetten als voorliggende voorziening kwalificeert. In de eerste blog van onze blogreeks zijn wij ingegaan op de verhouding tussen de PW en de Wmo. In deze blog bespreken wij de verhouding tussen de PW en de Wlz.

Belangrijke pensioenuitspraak voor gemeenten en werkbedrijven met een personeelsvennootschap

Op 2 mei jl. heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden arrest gewezen in een pensioenkwestie tussen het pensioenfonds StiPP en een door de gemeente opgerichte personeelsvennootschap waar medewerkers die vallen onder de reikwijdte van de Participatiewet in dienst zijn (Zuidhoek-Flex). StiPP is door het Hof in het ongelijk gesteld. Een uitspraak die zeker ook impact kan of zal hebben op de pensioensituatie van andere gemeenten en werkbedrijven met zo’n personeelsvennootschap.

Arbeidsmarkt op de schop: wat gaat er veranderen?

Op 3 april 2023 heeft Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin worden de ambities rondom de hervorming van de arbeidsmarkt op hoofdlijnen uitgewerkt en maatregelen gepresenteerd over hoe dit bewerkstelligd kan worden.

Jurisprudentieoverzicht Integriteit - maart 2023

De vakgroep Integriteit plaatst elke maand een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van integriteit op de werkvloer, in de breedste zin van het woord. Deze bijdrage bevat de jurisprudentie die in de maand maart 2023 op www.rechtspraak.nl is gepubliceerd.

Deliveroo’ed: koeriers zijn werknemers

Nadat het arrest tweemaal is uitgesteld, heeft de Hoge Raad afgelopen vrijdag, 24 maart 2023, het langverwachte Deliveroo-arrest gewezen. Hoewel Deliveroo inmiddels is vertrokken uit Nederland, is er na lange tijd duidelijkheid over de vraag of koeriers van Deliveroo kwalificeren als zzp’er of als werknemer. De Hoge Raad volgt het gerechtshof Amsterdam en concludeert dat er sprake is (geweest) van een arbeidsovereenkomst.

Vlinders op de werkvloer: oppassen geblazen?!

Waar mensen samenkomen, worden relaties aangegaan. De werkvloer is daar geen uitzondering op. Een stiekeme crush uitmondend in flirterig gedrag, een publiek geheime affaire met de stagiaire of een open relatie met de baas. Prachtig natuurlijk, wanneer de liefde wordt gezocht en gevonden, maar niet altijd even wenselijk voor werkgevers. Wellicht komt de werkverhouding er door onder druk te staan, zijn collega’s wel even klaar met dat geflikflooi in de kantoortuin, leidt een en ander tot contraproductiviteit, of worden er ‘verblind door liefde’ beslissingen genomen die de belangen van de organisatie ernstig kunnen schaden. Alle reden voor organisaties om hier op toe te willen zien en intern beleid te voeren over het aangaan en melden van affectieve relaties op de werkvloer.

Mislukte mediation als bron van conflict?

De vertrouwelijkheid van mediation (de geheimhouding) waarborgt dat de deelnemende partijen al wat daartoe nodig is aan de orde kunnen stellen. Zonder dat hierop buiten de mediation (ook niet bij de rechter) een beroep kan worden gedaan. Geen van de partijen kan worden geconfronteerd met informatie die verkregen is in het kader van de mediation gesprekken. Vaak wordt voor mediation gekozen om te de-escaleren in een open gesprek aan de hand van behoeften, zorgen en wensen in plaats van (juridische) argumenten. Het komt ook voor dat de arbeidsrelatie tijdens de mediation juist verder escaleert en zelfs onherstelbaar onder druk komt te staan. Is het dan mogelijk dat de werkgever of werknemer zich beroept op wat tijdens de mediation is gezegd of voorgevallen? De kantonrechter in Gouda beantwoordde deze vraag recent afwijzend.

1 2 3 4 5 6
...
18
Terug naar alle expertises en sectoren